Sovgott

Idag så ska jag gå och lägga mig tidigt då jag inte har sovit något i natt vilket gjorde att det inte blev någon skola för mig idag. Och i morgon är det studiedag, så skönt :D Men somsagt så behöver jag sova nu, nattinatti!

Ridpass

Måndag 31 jan

Idag red jag och Fighter först ut på lillavändan i skogen som en uppvärmnig vilket gick bra ända fram till vi skulle ut ur skogen... Det finns två vägar ut ut skogen 1 en stig som går ut över ett dike och en stig som bara leder direkt ut till vägen, där har det ramlat en liten liten gren över stigen men som vi har gått över flera gånger. Men just i dag så vägrade han gå in på den stigen, tror vi höll på i säkert 10 minuter innan jag tillslut gav med mig och red ut över diket. Fast så lätt ger jag mig inte! Jag vände in honom på den andra stigen fast vi red in i skogen och det gick hur bra som hälst och så vände jag och red ut samma väg vilket inte var något problem denna gång. Undrar vad det var med honom första gången?!
Efter våran skogstur red vi en stund på ridbanan och han var superfin i dag, verkligen mjuk och följsam. Ett toppen ridpass!

Igår skrev jag ju om att jag kulle pröva att ha en blogg på blogspot.se för att jämföra statistiken och sånt men har nu besämt mig för att redan lägga ner den. Såhär skrev jag på min blogspot-blogg;

Hade ju mest den här bloggen för att jämföra statistiken och så och har ju upptäckd att man får mycket mer besökare här men det beror nog endel på att man kan bläddra mellan bloggarna på blogspot.. och jag trivs inte riktigt med det då jag tycker att det känns som om man hör till en sida och inte äger en egen sida, haha, ja om ni fattar vad jag menar. Tycker iaf att det känns som att min blogg på blogg.se är mer min sida... jaja.

Ja så nu håller jag mig helt och hållet till denna blogg!  :)

Ponnyakuten

Nu har jag precis sätt klart på 4:e avsnittet av ponnyakuten. Jag tycker att det är ett jätte trevligt program som man kan lära sig mycket av. Håller ni inte med? Men jag skulle vilja lära mig mer frihetsdressyr. Skulle vara jätteroligt om man fick veta lite hur man kan lära in tricken vart man ska börja osv... Det vore något jag kulle uppskatta! Nu är det i alla fall tid för mig att gå och ducha och göra mig i ordning inför morgondagen.

Här kommer en liten del av alla bilder fån dagens ridpass

Hag"kompisar"


Tjuriga och nyfikna små pållar

Ridning

Söndag 30 jan

Idag började jag rida på fälten runt stallet men det var inget underlag som var bra nog att rida på, provade att rida på 3 olika fält innan jag gav upp. Red då en lite stund på vägen men gick sedan tillbaka till stallet och red på ridbanan. Jag var inte på nå bra humör så sammarbetet mellan oss var inte på top... Tog och hoppade lite så vi inte skulle bli så tjuriga på varanda och det gick bra. Mamma var med och tog kort och filmade lite.
Fler bilder kommer upp lite senare!

Påbörjat

Nu har jag börjat att fixa lite på bloggen men har en del kvar. Det får jag fixa senare för nu ska jag göra mig klar för stallet!

Smörjning

Igår tog jag och smörjde upp Fighters "fina" träns. Det väldigt länge sedan jag smörjde så det behövdes verkligen! Ska börja bli bättre på att smörja nu så han får med sig fina saker när han åker hemm till Täljö. Vi får se om jag orkar smörja något annat idag eller om det bara blir en kortis i stallet :)

Upp och hoppa

Godmorgon!! Idag när jag vaknade kände jag mig riktigt förkyld, känns som om jag aldrig riktigt kommer att bli frisk.
Men det verkar i alla fall bli fint väder idag igen vilket glädjer :D

Godnatt

Sådär nu säger jag godnatt då det är dags för mig att sova. I morgon blir det mera uppdatering och förhoppningsvis så orkar jag ta tag i att börja göra om bloggen.

Om ni kollar mitt 00.00 inlägg så ser ni att jag bara hade 8 sekunder kvar innan klockan blev 00.01

00.00

Hejhej måste skynda mig att skriva då jag vill ha ett inlägg kl 00.00 lite onödigt men ändå :D

Ska göra om!

Nu har det ju blivit lite problem med sidomenyn så behöver göra om lite i bloggen.... När vet jag inte riktigt kanske i morgon eller någon annan helg här framöver, så om ni tittar in här och det ser helt konstigt ut så kommer det att fixas och jag meddelar när bloggen är klar ;)

Prova på..

Tänkta att jag skulle prova att driva en blogg på blogspot.se bara för att jämföra besökar antalet och lite sånt men denna blogg är ändå "original" bloggen. Kommar skriva samma inlägg på båda bloggerna och om ni vill kolla in den andra så klicka HÄR!

I LOVE YOU

Ridtur

Idag gav jag och Fighter oss iväg på en skogstur barbacka. Det var riktigt härligt att få rida ut i solen, tuvär var det ju inte så mycket sol i skogen menmen ;) Skogsturen var inte världens bästa vi virrade runt på en stig som vi inte gått på innan hoppade över samma diken och stockar flera gånger och fick kämpa oss fram genom den djupa snön. Vi var inte precis vilse untan vi letade efter en bra upptrampad stig.. vilket vi tillslut gjorde också. Och Fighter skötte sig fint!

Nu ska jag ta mig i kragen och åka ut till stallet när det är så himla fint väder, det är hela 2 plusgrader här :D. Hoppas hoppas hoppas att all snö snart är borta!! Idag ska jag rida ut en sväng i skogen eftersom han har gått på ridbanan hela veckan. Det kommer han nog gilla! Vi ses senare med mer uppdatering.

Vi har alltid haft skor på hästarna men är det verkligen bra? Jag börjar undra.... Har nu sett två videos om att man inte ska sko hästen och varför, nu är ju inte jag så kunnig och kan inte säga att dessa videos stämmer men jag tycker att det dom säger låter riktigt rimligt! Men skulle inte tro att jag slutar sko mina hästar iaf. Tycker verkligen att ni ska kolla in dem (känsliga tittare varnas) och tala om vad ni tycker!

Hoof Proof 1 och Hoof Proof 2 - kolla på hela klippen!

Hej och godmorgon på er alla! Vaknade för en liten stund sen, så skönt med sovmorgon. Jag klarar nästan inte av att sova kängre än till 10 på helgen för då känns det som om hela dagen är förstörd. Men nu är jag i alla fall uppe och äter frukost. Planeringen för dagen är att åka ut till stallet såklart men vet inte riktigt när. Nu sk jag ha lite mys morgon så vi ses senare.

Åh varför??

Ja nu händer det konstiga saker med bloggen, allt strular till sig...! Varför har den där sidogrejen halkat ner nu för? får försöka fixa det sen, orkar inte ta tag i det där nu.

Dagens ridpass

Blev bara ett kort ridpass i dag då mamma hade en tid att passa. Red en stund på ridbanan jobbade lite till att börja med i låg form. Tycker han börjar bli så mjuk nu vilket är superkul! Ännu orkar varken jag eller han jobba i högre form men det kommer så småning om. Vi hoppade lite i dag också eftersom jag behöver öva lite på att följe med i hans språng när han hoppar av för tidigt och jag tycker att ddet gick riktigt bra idag. Så kul när man faktiskt lyckad med något, haha, nejdå men kul var det!

Ledsen att det blev lite sen uppdatering i dag men har haft fullt upp ända fram tills nu.
Direkt efter skolan drog jag hem till Mia och bakade super goda kladdmuffins för jag orkade verkligen inte gå hem idag så då var det här ett myckert bättre alternativ! När mamma slutat jobbet hämtade hon mig och vi var bara hemma en liten stund för att byta om och dra ut till stallet. Nu sitter jag hemma och har hunnit äta mat så sitter och mumsar på lite godis just nu. Senare kommer det ett inlägg om dagens ridpass.

Dagens ridpass

Kom hem från stallet ganska sent idag. Det tog lite extratid där ute eftersom mamma inte var med och fixade allt, ja pappa fixade en del men det behövde jag ju fixa till lite såkart ;)

Ridningen gick bra han var jätte duktig! Red först ut lilla vändan med Anki som red Acke och en annan tjej som jag just nu inte kommer ihåg vad hon heter som red Marias häst Penny, tror hon prov red henne lite och det verkar som att hon ska hjälpa till att rida Penny nu ett tag när Maria har 2 hästar att ta hand om, men är inte helt säker... Anyways, tillbaka på ridbanan jobbade vi lite och han kändes mjuk och ganska villig att jobba. Avslutade även i dag med ett hinder som låg på 70 cm, men idag hoppade jag det åt båda hållen. Det håll jag inte hoppade i går var lite svårare att komma in rätt på vilket gorde att han hoppade av lite tidigt så jag inte hängde med, haha, men lyckade hålla mig kvar på och tillsist fick vi till ett ganska bra hopp. Tror nog att vi får öva lite mer på det där!

Hej på er

Efter skolan i dag följde jag med några vänner hem och kollade på filmen SALT, tuvär han jag inte var där så länge för mamma kunde inte hämta mig så sent. Nu sitter jag i alla fall hemma och om ett tag ska pappa skjutsa ut mig till stallet. Får se hur länge jag blir där i dag och om jag hinner rida för pappa inte är så pigg på att vara i stallet ;)

Dagens ridpass

Idag red jag en stund på ridbanan med Fighter. Jobbade honom i låg form under hela rid passet då han inte verkade så sammarbets villig så vi tog det ganska lungt. Kände att han hade lite extra energi idag så tog några skutt på ett 60 och 70 hinder. Han var så himmla duktig! Ibland händer det att han vägrar den första gången man kommer mot hindret om han inte tycker att han har fått kollat tillräkligt på hindret, plus att det var mörkt ute och vi inte hade hoppad på väldigt länge men han vägrade inte än enda gång. Jag tyckte nog att det var mer läskigt än vad Fighter tyckte då det var länge sedan jag också hoppade och så var det ju inte toppen underlag man allt gick super. Det blev en riktigt bra avsluting på rid passet, vilket jag tycker är viktigt. Så känner mig nöjd med både honom och mig själv.

Frysen mobil

Jag brukar inte ha så bra koll på vart jag har min mobil när jag är i stallet, oftast tror jag att den ligger i fickan och så brukar jag inte bry mig mer om den. Så i dag då när vi skuller hem från stallet så kände jag på fickan för att kolla om mobilen låg där vilket den inte gjorde så kollade runt lite i men hittade den inte så jag tänkte att den ligger nog kvar i bilen. Öppnade bildörren och kollade ner på sätet men nej där låg den inte... Kollade utanför bilen på marken och ja där låg den helt fyst men den verkar i alla fall funka som tur är. Nu måste jag bli bättre på att hålla koll på min mobil!

Nu är man klar med allt pugg, phuu så skönt! Brukar alltid ha svårt att hinna med att åka ut till stallet på onsdgar då jag har läxor till torsdagar varje vecka och ibland en del jobb till fredagar också... men nu har jag alla läxor gjorda och har tid till att åka till stallet :D

Jag sitter här färdigombytt och väntar bara på att mamma ska bli klar sen bär det av till stallet. Hörs senare!

Har kollat runt på anndra bloggar där jag har sätt att de skriver endel om dessa ridsövlar med krokodilmönster. Både om Mountain horses och Pioneer crocodile. Själv är jag inte så förtjust i dem och skulle inte vilja köpa dem. Kände likadant för Tretorn Advance först men där har jag ändrat min åsikt så det kan ju hända att jag ändrar mig här med..?!Vad tycker ni om dessa?

Bus och lek

Idag blev det knappt någon ridning utan jag lekte lite med honom på ridbanan. Propade fickorna fulla med havre så han var riktigt duktig på att följa efter mig. Jag hade tänkt mig att jag skulle lära honom något trick som att lyfta på hoven eller att pussas men varken jag eller han viste hur vi skulle göra, haha, så det blev mest bus och lek :D Jag hade honom lös men kom sedan på att linorna runt ridbanan var borta på ena kortsidan, opps... men fighetr var upptagen med annat än att tänka på att smita. Innan vi avslutade hoppade jag upp på honom, hade bara grimma och grimmskaft vilket gjorde det lite svårt att styra när grimmskaftet bara sitter under käken men Fighter var så snäll så!
Inne i stallet sen tog jag bort granriset som hängt vid hans box då det inte var specielt snyggt längre så nu var julpyntet borta också.

Ny grimma?

Jag älskar att köpa grejer till Fighter! Men snart så kan jag ju inte göra det länger eftersom han ska hem v.9 :( Då får jag istället börja köpa grejer till Safira som jag då ska ta över på foder. Så nu har jag hittat en grimma som nog kan passa henne.

Grimma Cushion Tape Fodrad

 Från börjar så gillade jag inte sånna här grimmor specielt mycket men börjar vänja mig och  tycker att de ser riktigt mysiga ut! Jag har något ludd på nästan alla grimmor jag har, tycker det ser så mysigt ut och så vill jag ju att det ska vara skönt för dem. Så denna grimma kommer nog köpas åt Safira lite senare. Jag har hittat den HÄR, men har sätt den i fler butiker!
 

Grimma Cushion Tape svart fordrad

My little pony

Hej på er igen! Nu har jag kommit tillbaka från stallet, ätit, puggat och till och med hunnit sovia lite så nu är det dags för att inlägg.
Kom ut till stallet i dag när solen just höll på att gå ner så prövade att ta lite kort utomhus innan jag gick in i stallet. Amelia (ägare till ponnyn Lady Di som också kallas "Amelia") var i stallet och även Amelias ny medryttare Clara och Mimmis medryttare Matilda var i stallet. De skulle rida ut på en skogstur så jag följde med dem på långavändan. Jag Clara och Matilda red medans stakars Amelia fick gå på den lilla knöliga skogsstigen i kolmörkret. När vi kom tillbaka till stallet red jag något varv på ridbanan men var så frusen om händerna så gick in i stallet efter en liten stund. Nu ska jag sätta mig och ladda in bilderna så de kommer lite senare :)

I´m on my way

Nu drar jag till stallet, tar med mig kameran och hoppas på att det inte hinner bli för mörkt för att ta kort ;)

Nu sitter jag här framför datorn igen med mina idrotts kläder då jag inte har orkat byta om än. Ska snart ta mig en macka eller någon frukt så jag har någonting i magen när det är dags för att åka ut till stallet.  Har endel plugg med mig hem men vet inte om jag ska sätta mig en stund med det innan stallet eller inte, troligen inte! Det kommer i alla all ett till inlägg lite senare när jag har kommit hem i från stallet. Ha nu en skön eftermiddag!

Jag har kollat runt efter en ny hjälm och mitt val står mellan en John Whitaker eller en Charles Owen Classic. Tycker de ser väldigt lika ut men priset skiljer ju lite så då undrar jag vad det är för skilnad på dem?! Och när man söker på dem (en i taget) på google så är det samma bild som kommer upp... Så jag började kolla runt lite på olika sidor och så för att se vad det är för skillnad på dem men hittar ingen användbar fakta. Men så fick jag syn på några sidor där det står att JW hjälmen är samma som CO, är det bara det att John har signerat hjälmen.. eller? Någon som vet hur det ligger till? Hör i så fall gjärna av dig :D

JW/CO

Dagens ridpass

Jag och Fighter tog oss en tur ut i skogen med sällskap av Malin och Safira så jag skulle få se hur Safira är när hon rider ut med någon annan eftersom jag ska ta henne på foder sen. Allt gick bra vi hoppade både diken och stockar. Efter vår skogstur red jag en stund på ridbanan så mamma kunde ta lite kort. Jag har upptäckt att om man lägger hande på korset och lägger lite tyngd där så börjar han studsa med rumpan, kanske ett framtida trick??
Lägger upp bilderna lite senare när jag har fört över dem till datorn :)

Nu ska jag snart iväg till stallet. Idag blir det nog en liten skogstur eller en sväng på ridbanan. Mamma ska ta med sig sin systemkamera och jag min lilla kamera så vi kan filma och ta kort.
 Igår hämtade Maria (en i stallet) hem en häst som har varit vanvårdad som hon ska setill att få upp vikten på och sätta igång inför en senare försäljning. Vi ska ta kort på den också för att dokumentera lite så vi kan se skilnaden i när maria är klar med henne.

Har nu lagt upp en videon från när jag och Fighter rider på fältet på nyårsaftons morgon, lite sen men nu ligger den iallafall uppe så kolla in den HÄR!

Gymnasieval

Ja då var det snart dags för att välja gymnasium så var och besökte Ösby Naturbruksgymnasium i dag. Där har de en häst linje som verkar riktigt bra. Vi har ju valt att inte köpa häst då det kan vara svårt att få ihop det med skolan, specielt när jag hade tänkt läsa natur. Så då känns den här skolan som ett jättebra alternativ. Men det finns en nackdenl... Skolan ligger utanför Sala och jag bor ju i Västerås så de två alternativen som finns är att bo på internat där eller pendla fram och tillbaka. Om jag nu skulle börja där så blir det förmodligen internat men det är lite jobbigt att tänka att man på sätt och vis flyttar hemifrån, så vi får se hut det blir med det. Annars känns skolan jättebra!

Ridning

När jag kom ut till stallet i dag så var jag så himmla frusen så jag hade ingen vidare lust att rida. När jag hade mockat färdigt hade jag fått upp värmen lite och så tänkte jag att man får ju passa på att rida nu när det är helg eftersom det är så körigt i veckorna. Så jag tog mig ut i skogen med Fighter och hade bara tänkt mig en liten kort vända bara så han skulle få röra på sig. Vi kom fram till ett ställe där några trappat upp 2 nya stigar, jag hade tänkt rida in på den ena som jag visste skulle vara ganska kort men så blev det inte... Ne jag fick ett infall att jag skulle gå in på den andra stigen som jag inte hade någon aning om vart den gick för annars skulle jag nog aldrig rida där och jag som vill rida alla stigar med Fighter innan han åker hem. Haha vad knäpp man kan vara ibland ;) Gick in på den stigen iallafall och jag trodda aldrig att jag skulle skulle komma ut från den. Jag kände inte igen mig överhuvudtaget men tillslut kom jag ut på vägen där jag hittar och red hem. Så det blev en mycket längre ridtur en vad jag hade tänkt mig, men det behövde Fighter!

HEADER

Så nu var det fixat med en header. Vad tyx? Är ganska nöjd med den själv men stör mig på att den är lite lång...

Hemma

Sådär ja nu har jag både hunnit med en fika på stan och en tur till stallet.
Jag kom ut till stallet rätt så sent så det var mörkt när jag kom ut till Fighter. Brukar ju rida på ridbanan när det har hunnit bli mörkt då varken jag eller Fighter tycker att det är specielt kul att rida ut då men ridbanan har inge bra underlag så det går nästan bara att skritta. Och hur kul är det att skritta runt på ridbanan varv efter varv? Ne inte så kul så vi tog på oss refexer och pannlampa och red ut på "lillavändan" som den kallas (en liten skogstur som bara tar några minuter). Allt gick bra ända tills vi skulle in på skogsstigen. Ne där ville inte Fighter gå... men efter mycket övertalning så kunde han tillslut kliva in på stigen och då gick allt så bara. Nu ska jag fortsätta fixa med headern ;)

Ner på stan

Nu är det äntligen FREDAG så jag ska ta mig lite tid till minna vänner och åka ner på stan! Efter det bär det ut till stallet till min sötnos Fighter så vi ses senare.

Så där nu är jag hemma igen. Det blev en skön dag i stallet med både pyssel och ridning. Mamma skjusade ut mig till stallet vid 3 och lämnade mig där, själv åkte hon hem vilket är första gången på länge.
För att jag ska hinna med allt plugg så brukar mamma alltid vara kvar med mig i stallet och fixa allt som mockning och packning av hö och allt sånt där. Då tar jag hand om den lilla pållen och rider och pysslar med honom. Det gör så att vi sparar väldigt mycket tid!
Men i dag som sagt fick jag fixa allt själv... och det var faktiskt riktigt skönt att få sköta allt.
Jag och Fighter tog oss iallafall iväg på en härlig ridtur ut på vägarn i solnedgången. Det var väldigt isigt så vi skrittade bara ända tills vi kom till skogsstigen som leder tillbaka till stallet. Där fick han mer fart så vi travade lite och tog en kort galopp. En riktigt härlig dag!


Hejhej

Nu är jag hemma i från skolan, vi fick sluta en timme tidigare i dag vilket är otroligt skönt. Nu ska jag bara byta om och ta mig något att äta sen drar jag ut till stallet :)

Kortis.....

Hinner bara sitta en liten kort kort stund vid datorn idag för jag har hur mycket plugg som helst. Det blir inte ett så roligt inlägg idag häller men jag lyckas i alla fall hålla bloggen uppdaterad vilket är mitt mål just nu. I morgon ska jag ut till stallet och rida den lilla ponnyn. Får se vad vi hittar på då. Berättar om det i morgon, godnatt.

Ett inlägg

Ja då blev det bara ett inlägg i går, vilket det även blir idag. Det är verkligen jätte mycket jobb och plugg i skolan nu så det blir svårt för mig att hinna med. Bättre blir det på helgen sen!
Idag fick mamma åka ut och ta Fighter själv då jag har haft mycket plugg att ta tag i, kommer även bli så i morgon också tuvär ... Men kvällen ha vart ganska skön, jag har pluggat lite tillsammans med Karin och Linnéa och snackat mycket. Ja här fick ni ett litet inlägg dock inte så mycket om hästar menmen, nu måste jag återvända till pluggandet igen :(

Lite om dagen

Nu har jag kommit hem från stallet jag har fått i mig lite mat och snart ska jag ta tag i plugget! Men måste ju blogga lite också.

Det är 4 plus grader här så den djupa snön i padocken har sjunkit undan lite men det är väldigt sklaskigt. På fyrkants spåret där vi har ridit som mest var det hårt men efter ett tag blev ju det mjukare och mjukare så när man red där sjönk hästarna ner ganska djups och det blev alldeles knöligt. Det var verkligen inte lätt att rida där så vi tog det lungt och fortsatte att jobba med att mjuka upp och lösgöra. Tycker det gick bra även om underlaget var förfärligt!
Jag prövade också mina nya ridstövlar från tretorn. Köpte dem här om dan på granngården för endast 599 kr, villket jag tycker är ett jättebra pris så det var bara att passa på. Även om jag gjärna skulle vilja ha ett par tretorn advance så är jag super nöjd med de här då jag inte är ute och tävlar specielt mycket än så länge.

Bloglovin

Nu kan ni följa min blogg via bloglovin!
Vore jätte roligt om ni gjordet det :D

Strö

Det finns fördelar och nackdelar med allt... så vad finns det är för fördelar och nackdelar med olika sorters strö?
De vanligaste strö sorterna är halm, spån och torv, sen finns det ju annat också som t.ex. torvmix mm ...

Jag tänkte berätta lite om vad jag tycker om dessa. Sen skulle det vara kul om ni berätta vad ni tycker!

Halm - Halm är billigt men usch vad jobbit det är att mocka i! Skulle inte rekomendera det till hästar som kissar mycket då det inte suger upp det så jätte bra vilket gör att det kan börja lukta. Ibland kan halm också damma endel. Men halmen är bra om man vill att hästen ska ha något att fippla med under natten t.ex.

Spån - Spån är ljust och frächar upp i stallet men om det blir väldigt ner kissat luktar det starkt utav urinet. Sen kan kisset ibland vara svårt att ta ut då det kan blanda upp sig i det rena spånet specielt om man har en häst som rör runt mycket!

Torv - Många tycker att det blir mörkt och att det är svårt att se vad man tar ut när man mockar. Jag tycker inte att torven luktar specielt mycket och det suger åt sig otroligt bra så kisset är för det mest sammlat på ett ställe vilket gör det lätt mockat! Sen kan ju torven damma men man kan då fukta igenom boxen lite lite med vatten. Under vintern kan torven frysa och är då svår att lösa upp.

Själv använder jag torv och tycker att det är toppen! Jag har en ganska ljus box med fönster så jag tycker inte att det mörkar ner och blir svårt att se vart man mockar. Men sen när det fryser på är det lättare att fylla på med spån då torven fryser. Kollar man in i andra boxar i stallet som inte har fönster där de använder torv ser man stor skillnad, där inne är det mycket mörkare och då skulle jag nog tycka att det vore trevligt att ljusa upp lite med spån.

Nu skulle det vara jätte kul om ni berättade om vad ni använder för strö och om ni vill får ni gärna berätta om vad ni tycker om ströt också!

Ge mig nu!

Lilla Fighter i sin fina rutiga pyjamas, längtar efter sin betfor!

Förklaring....

Skrev ju i ett tidager inlägg att Fighter ska få åka hem och att jag skulle berätta varför senare. Här kommer förklaringren!

Det är ju så att Fighter inte är min ponny utan min kusins som bor i åkersberga. Min förra medryttar ponny blev såld så under våren fick jag rida på mina kompisars ponnyer men jag kände att jag ville ju kunna rida tillsammans med dem vilket inte gick när vi var 3 st men det bara fanns 2 ponnyer. Så vi bestämde att jag skulle få ha Fighter under sommaren så jag kunde få prova på att ha egen häst. Sen har det bara blivit så att Fighter har fått stanna kvar här hos mig. Under den tid jag har haft honom här så har jag lärt mig jätte mycket och utväcklats enormt på honom. Men Fighter är en maxad C-ponny så jag är redan lite för lång på honom och jag skulle behöva utväckla mig ännu mera inom ridningen, det känns som om jag har lärt mig färdigt på Fighter och behöver pröva på något nytt för att komma vidare och lära mig mer. När man tänker tillbaka på innan jag hade Fighter och nu så känns det nästan som om det är med Fighter jag har lärt mig rida. Alltså verkligen rida och inte "åka" häst! Men nu är det såhär att jag har fått en förfrågan om att bli fodervärd på ett 5 årigt arabsto som heter Safira och som redan står i stallet och efter ganska lång betänketid så har jag beslutat för att tacka ja till detta. Jag tror att jag kommer lära mig mycket under den tid jag har henne och det är alltid bra att ha lite unghästvana. 
Mer om henne kan jag berätta i ett annat inlägg lite senare.
Det kommer självklart bli jätte jobbigt att skjutsa hem Fighter och sedan åka ifrån honom. Vi har verkligen lärt oss varandra och fått en otroigt fin kontakt men livet är som det är och jag har ju hela tiden vetat han han måste hem förr eller senare ...

Vilodag

Idag ska Fighter få en skön vilodag. Han har vart superduktig hela veckan och har jobbat hårt så i dag behöver nog både han och jag vila upp oss lite.

Ni får gjärna komma med tip som vad jag ska skriva om, vad ni vill läsa och sånt då jag inte har någon vidare inspiration just nu :)

I vårt stall har vi inget ridus varken på gården eller specielt nära så vi får hålla oss på ridbanan om vi inte rider ut. Ridbanan är då helt igen snöad och det är bara fyrkatsspåret som är upptrampat som en stig runt om. I mitten är det fullt med snö och aldeles knugligt och nu när det har fryst på så är det inte så lätt att rida där vilket gör att man får helt enkelt hålla sig på spåret. Så vad gör jag då för att mjuka upp och lösgöra honom?
Det blir mycket jobb runt fyrkantsspåret men jag har trampat upp en liten volt i ett hörn som kanske är 4-5 m i diameter. Jag går in på volten varje gång jag kommer upp i det hörnet. Jag jobbar inte runt, runt, runt på volten då det skulle bli väldigt jobbigt på en sån liten volt utan tar ett varv och fortsätter sedan rund på spåret. I början jobbade jag honom mest i skrit på volten både inåt ställd och utåt ställd. Runt fyrkanten jobbar jag mycket med öppnor och slutor, både innåt och uttåt stäld. Jobbar också mycket med tempoväxlingar för att få honom att lyssna bättre och få honom mera possitiv. Jag tycker att dessa övningar har hjälp mycket!

Skogstur

Idag red jag och Fighter ut med Vilma och hennes ponny Mimmi på en skön skogstur. Vi red runt på lite "friridning" och hittade på lite nya vägar i skogen. Nu när det är snö ute så är det ju inte så lätt att tappa bort sig så då får man passa på att hitta lite nya ridvägar. Fighter var lite trött i dag, han hade liksom inget drag i sig när vi hoppade över stockar och diken vilket han brukar ha. Det kan ju vara så att han är lite trött efter denna vecka med mycket jobb och det är ju jobbigt att gå i den djupa snön där det inte är upptrampat. Men fort gick det när vi skulle hem sen.
Nästa vecka ska han få ta det lite lugnare och få vila upp sig lite.

Hej hej

Hej och godmorgon på er alla! Vaknade för en stund sedan och har tagit mig en kopp varm chocklad om ett tag ska jag ut till stallet och i dag blir det nog att rida ut en tur med Vilma och hennes ponny Mimmi. Tror nog att det är någonting som Figter kommer gilla, ja jag också såklart. Det var ett tag sen vi red ut tillsammans med någon så så det ska bli roligt att få lite sällskap. Fighter var dessutom superduktig igår! Man känner verkligen att han är mycket mjukare och har lättare att gå i form nu och han börjar få upp farten och få lite drag i sig vilket är jättekul. Vi har verkligen gjort stora framsteg tillsammans de senaste dagarna. Det känns helt underbart!
 
                               

Tävling

Jag är med och tävlar om ett rosa schabrak!

Kreativ

I kväll ska jag försöka vara lite kreativ och ta tag i den där headern. Får se om jag blir kvar i kväll men ska i alla fall ta tag i det där nu så bloggen ser lite mera trevlig ut och mer välkomnande att läsa!
Tidigare så hisssade jag ju fårskinn i allmännhet och här kommer ännu eh hiss till fårskinn. Som sagt så tycker jag att fårskinn är riktigt mysigt på både vintern och hösten och sånna här skydd  har jag letat efter en lång tid nu.  Tycker att de är toppen! Både snygga och sköna att ha både under vintern och hösten, ja även under de andra årtiderna också! Det finns ju att köpa fårskinn inlägg till skydd vilket också är ett alternativ men dessa skydd är en favorit!

 

Finns att köpa på: http://www.ridsportonline.se/index.php

 

Igår jobbade jag med att mjuka upp Fighter och han har börjar bli jätte fin nu! Riktigt kul när man känner att han börjar jobba och gå i rätt form men han är fortfarande lite seg så är det något vi får jobba på.

Idag ska jag också jobba med att mjuka upp honom och få honom att gå på lite bättre. Vill att han ska vara så fin och så väl jobbad som möjligt när han åker hem för det är nämligen så att det är bestämt att han ska hem så fort vi har möjlighet att skjutsa hem honom, varför berättar jag senare.

Nu har jag tagit mig en ipren så känner mig bättre. Jag har vart hemma från skolan i två dager nu vilket betyder att jag inte vart i stallet heller... Men i dag känner jag mig bättre så nu ska jag åka ut och ta han om den lilla pollen!

Fårskinn


Jag måste bara hissa fårskinn! Jag älskar fårskinn, det är mjukt, myssigt, varmt och snyggt, specielt nu under vintern! Ja fårskinn är helt enkelt bra till mycket. En solklar hiss, håller ni inte med?

Youtube

Jag har några videos på mig och fighter på youtube som ni gärna få kolla in ;)

http://www.youtube.com/user/jjozzan

Sjuk

Ja då verkar det som om jag håller på att bli sjuk igen ... halsen är svullen och svullnaden går även upp i tungar så kan inte prata över huvid taget :(  Inget stall för mig i dag då, det blev mamma som fick åka ut och kolla till honom.

Jag går sista terminen i 9:an nu så kommer förmodligen inte bli världens bästa uppdatering på bloggen då jag har mycket i skolan och har ponny som tar mycket tid av min vardag. Men det kommer inte bli 2-3 inlägg per vecka men kanske 1 inlägg per dag ..  ja, vi får se helt enkelt! Sen kanske det är lite roligare att läsa om små tips eller kanske någon hiss eller diss. Och självklar kommer jag skriva sånt när jag känner att jag vill  tipsa om eller hissa eller dissa något ;)

Dagen

Jag hade tänkt rida ut en sväng på vägarna men insåg på vägen ut till stallet att det kanske inte var en sån bra ide eftersom vägarna är täckta av is. Så jag valde att rida på ridbanan och jobba igenom honom lite i dressyren. Han har blivit så stel i vänster varv så det får vi fortsätta att jobba på! Avslutade med några skutt på ett litet räcke vilket han tyckte var mycket roligare än dressyren.

Tog inte med mig kameran ut till stallet idag men det var ändå för mörkt för att ta några bra kort så tuvär har jag inge nya bilder att bjuda på.

Nu när det blir vanlig vardag brukar jag komma ut ganske sent till stallet då jag går ganska långa dagar. Då brukar det oftast redan blivit mörkt ute och då bukar inte jag ha någon stärre lust att rida ut, vilket gör att på vardagarna håller jag mig mest på ridbanan så när det är helg och lov brukar jag försöka rida ut så mycket som möjligt. Idag var det ju sista lovdagen på det här jullovet så det blev en sväng ut i skogen med Fighter med några stockar och diken som verkligen taggade igång Fighter. Solen kom oxå fram så det var en riktigt riktigt härlig ridtur, det var ganska längesen jag hade en sån härlig ridtur som gör så att man känner sig så lycklig och man kan inte sluta le innombords. Tycker inte man får uppleva så många såna nu när det är så mörkt och ganska dystert ute. Men nu när dagarna blir ljusare och ljusare så får jag hoppas på mer såna ridturer!

Här kommer några bilder ifrån dagen

HÖST

Hade tänkt ladda upp en video som jag har gjort, men ännu en gång lyckas jag inte få upp videon på bloggen .. någon som kan förklara hur man gör? Iaf så är det en video som jag har satt ihop som en liten sammanfattning av hösten. Jag har sammlat ihop de filmklipp jag kunde hitta från hösten på mig och Fighter för skojs skull så Fighters ägare (min kusin som bor i åkersberga) men det vore kul om ni oxå ville ta er en titt så här kommer iaf en länk till videon;

http://videofy.me/v/151190

det är tuvär inte bästa kvaliten på den så den är lite brusig men jag hoppas ni gillar den. Kommentera gärna!

Nöjd!

Under de kallaste dagarna brukar jag lägga på Fighter ett ulltäcke under hans vintertäcke men det har gett honom skav på bogarna .. inte kul! Så jag och mamma gav oss iväg till hööks för ett tag sen för att kolla ett bogskydd eller sportbh som vissa kallar det ;) Vi hade inte kollat hur mycket det kostade men tänkte att dom nog inte var så dyra. När vi väl kom dit så såg vi att bogskydden kostade 269 kr - Närmare 300 kr!! Ojojo. Men vi hade tur för det var halva reapriset och vi fick 150 kr rabatt dessutom. Så vi fick det för under hundralappen! Ett riktigt fynd tycker jag. Bogskyddet funkar riktigt bra, skaven är redan bättre!

  (Bilden tagen från hööks.se)

Snö

För några dagar sen var det ett riktigt snöoväder ute i stallet. Kunde knappt ta oss ut till stallet och lättare blev det inte hem sen eftersom vägarna hade snöat igen. Men som tur var så skulle Maria i stallet också hem så vi kunde åka efter henne, hon hade en stor fyrhjulsdriven bil så vi hade tur som kunde åka efter henne i hjulspåren .. Annars vet jag inte om vi skulle ha kunnat ta oss hem förrns vägen blivit plogad.

Fighter hade en vilodag så han fick gå i hagen hela dagen. Tyckte lite synd om honom eftersom det var sån storm ute men fick hålla mig ifrån att inte slita med honom in för det var ju inte kalt ute och han hade ju halstäcke så han var väl omstopad så det gick ingen nöd på honom. Innan vi åkte hem slängde vi iaf in lite hö i hagen så de hade ngt att fippla med.

Hem ljuva hem

Tänke visa lite hur Fighter bor, så jag tog med mig kameran och fotade hans box. Tänkte visa er stallet som vi står i och omgivningen/naturen där ute, men det får jag göra en annan gång då jag inte har fotat det än.

Det som jag har utanför boxen just nu;
~ Ryktlåda
~ Pälsglans
~ Refläxridtäcke
~ Ländtäcke
~ Fleecetäcke
~ Bogskydd
~ Fårskin
~ Resårgjord
~ Grimma o grimmskaft
~ Hökassar
Och ganska ofta en katt ;)

Morgonfodring

Idag hade jag morgonfodringen så det var bara att ta sig upp ur sängen och ge sig iväg.
När vi fodrat och släppt ut alla hästar red jag iväg en skogstur med lilla Fighter. Det var ett tag sen jag red i skogen så det var skönt för både Fighter och mig.

Ridpass

I dag blev det en härlig ridtur runt på fälten med mycket jobb. Snön var hög och blöt så det var lite jobbigt för Fighter i början, men efter en stund hade vi trampat upp en fin liten stig runt fälten. Mamma var med och tog lite kort.
Kanske blir det material till headern??

F

F som i Fighter.
I onsdags kom jag äntligen ut till stallet, hade ju legat i influensa så det enda jag orkade göra var att pyssla med ponnyn.
Var lite rastlös så tog fram saxen för att frisera honom lite och så fick jag iden att klippa ett F. Och det var precis vad jag gjorde, blev faktiskt riktigt nöjd! Han ska rakas igen .. Annars hade jag aldrigt klippt honom! så då kommer ju mitt fina lilla F att försvinna. Han skulle ha behöft klippas för ett bra tag sen, men knivarna ska slipas nu så vi får vänta ett tag till.

F som i Fighter

Fredag

Nu på morgonen har Fighter blivit skodd. Kunde själv inte vara men ska ut lite senare och förhoppningsvis rida. Fighter har nu stått i flera dagar då jag har legat i influensa, jag börjar tillfriskna nu så får hoppas på att jag orkar rida idag för Fighter behöver verkligen ut och röra på sig.

En liten bild från nyårsafton kan jag bjuda på nu då jag bara har lite äldre bilder på denna dator
(lite suddig för att den är tagen ur en film)

Ja bloggen är ju inte så snygg just nu, men det ska fixas!
Jag börjar känna mig ganska nöjd med designen på bloggen med färg och text, så nu behövs bara en header.
Men nu är det så att min förra dator har krachat och det var på den jag hade PH och alla bilder ...
Just nu har jag bara min laptop och på den har jag varken nå bra bilder eller ngt program att göra en header i. Så ha tålamod, det kommer att komma en!

BUS

I höstas släppte jag Fighter på ridbanan så han skulle få busa av sig lite, men.. det tyckte inte han var så himla kul. Om man ville att han skulle röra på sig så fick man springa efter honom. Så för att göra det lite roligare för honom så hämtade vi en utav Fighters kompisar Lady Di även kallad Amelia. Amelia tycker det är mycket roligare att bli släppt än  vad Fighter tycker, så hon fick igång honom lite.

Här kommer en kort liten video på när de springer av sig lite och busar
Jag får inte upp videon på bloggen just nu, men om ni vill se den kan ni klicka här
 -> http://videofy.me/v/150336

Kvaliten är inte den bästa på videon, menmen vad ska man göra?!

Fighter

Jag tänkte att jag skulle berätta lite om den underbara ponnyn jag har.

Fighter som han heter är en 17 årig New Forest valack. Han är runt 1,39 cm i manken, alltså en maxad C-ponny. Han är gyllenbrun med svart man och svans.
   
Fighter är sån som man ofta måste övertala en stund innan han går med på att göra det man vill.. Man måste ganska ofta få sitta och övertala honom om att han ska gå från stallet. En period var han helt omöjlig, han bockade och sparkade, backade ner i diken och in i stängsel. Ojojoj vad jag fick kämpa då! Om man rider ut och ska galoppera (specielt på vägen hem) då får man vara beredd på att det kan gå fort.. han vill bara hem så fort som möjligt! Han älskar att vara ute i skog och mark. Att hoppa diken och stockar är en favorit så han taggar både innan och efter "hindret".
 
Han är importerad från england som föl med sin mamma och har dressyrstam. Han har tävlat mycket dressyr innan min kusin köpte honom. Och nu under den tid han har var hos mig har han också fått hoppa en hel del. Det tycker han är riktigt roligt!
  
Ja nu har ni fått höra lite om Fighter, här kommer lite bilder på honom också.


 

Som jag skrev i förra inlägget så heter jag Josefine och jag är 15 år. Jag började rida när jag var 6 år på ridskolan hammre i västerås. Där red jag i fyra år, men i slutet av min ridtid där började jag bli nervös innan varje ridlektion och jag tycket att det var jätte jobbit att åka iväg och rida. Jag vet inte riktigt om det fanns en speciel anledning till att jag kände så utan jag tror inte att "ridskolelivet" passade mig, så jag bestämde mig för att sluta. Sedan hade jag en paus från hästar och ridning i ungefär ett år men jag längtade såklart tillbaka så jag och mina föräldrar följde med en utav mina föräldrars vän (Carina) ut till ett stall som ligger straxt utanför tillberga som heter Hellby och där är jag kvar än i dag. De första gångerna jag följde med ut fick jag rida de små shetlandsponnyerna som stod där på gården. Senare skaffade Carina en häst, en nordis/ardener som hete Vännen. Jag och min mamma tog hand om henne som vår egen häst en lång tid men hon var gammal och började få problem med benen så det bestämdes att hon skulle avlivas. Om vi nu går tillbaka lite i tiden, innan Vännen blev avlivad började jag rida en Connemaraponny (D-ponny) som hete Koe. Jag red honom ca 3 ggr i veckan i 3 år, han var inte precis en läromästare, men vad gjorde det?! han var en urgullig liten skogsmulle ponny som älskade att hoppa. Ägarna bestämde sig för att sälja honom då de inte kända att de hade lust eller tid för tillfället. Jag började då rida på mina kompisars ponnyer men det är inte så roligt när man aldrig kan rida tsm.. När sommaren under 2010 började närma sig så kände jag att jag villa ha en egen ponny att rida på så då blev det besämt att under sommaren skulle min kusins ponny Fighter få bo hos mig. Men det har blivit så att Fighter har fått stanna lite längre än planerat, vilket jag är glad över! Men det kan hända att får åka hem ganska snart för jag har fått en förfrågan om jag vill bli fodervärd på ett 5 årigt arab sto. Men vi får se hur det blir med det ..!Ja nu har jag berättat lite om mig senare kanske jag berättar lite om min sötnos Fighter.

Ja nu får vi se hur det går för mig att blogga. Har haft en annan blogg förut men inte haft någon motivation att hålla igång den, skrev där om min dag, vad jag hade gjort osv... Inte specielt roligt att skriva om tycker jag, kanske inte så roligt att läsa om häller. Men på den här bloggen ska jag skriva om hästar, något som jag älskar! Så det blir säkert roligare och skriva och så hoppas jag på många läsare :)